Open Monumentendagen Leiden

03.

Stadsgehoorzaal

Open / Za Zo

Breestraat 60

/ Za 12 -17 u Zo 10 -17 u / Rondleidingen achter de schermen / Za elk half uur tussen 12.30 tot 16.30 u en zo elk half uur van 10.30 tot 16.30 u / kaartjes verkrijgbaar bij entree max 20 personen per groep (vol=vol) / Inloopconcerten Leidse koren zie verder op deze website: Programma -> Muziek  / expositie van Karaneh Hadad.

De Stadsgehoorzaal begon 200 jaar geleden als een soort multifunctioneel zalen- en vergadercomplex. Wetenschappelijke en literaire verenigingen organiseerden hier lezingen, voordrachten en vergaderingen. Een kleine vijftig jaar later konden de zaaltjes de vraag niet meer aan. Zo kreeg in 1872 stadsarchitect J.W. Schaap de opdracht voor het ontwerp van een nieuwe Stadszaal. Een flinke brand verwoestte zijn gebouw zeventien jaar later. Ter voorbereiding voor zijn ontwerp van een derde Stadsgehoorzaal maakte stadsarchitect Knuttel een studiereis naar Duitsland. Daarbij lette hij vooral op akoestiek, verlichting en verwarming.

De Stadsgehoorzaal ontwikkelde zich al snel tot dé huiskamer van Leiden. Hier kon immers alles terecht: kermisattracties, dansavonden, beurzen (Leidato), hondenshows, (politieke) bijeenkomsten, congressen en zelfs sportwedstrijden vonden er onderdak. En bovenal was én is het een podium voor muziek, van populair tot klassiek. De in 2009 toegevoegde Aalmarktzaal is door de akoestiek een ultieme kamermuziekzaal.

Sinds 1 februari 2022 liggen 38 zonnepanelen op het dak van de Stadsgehoorzaal. Hiermee bespaart de organisatie 5,93 ton CO2 uitstoot, een hoeveelheid die gelijk staat aan de jaarlijkse CO2 opname van 272 bomen.

Foto overzichtspagina: ©Dick Nieboer
Foto boven: Zonnecellen op het dak © Claudia Claas
Foto rechts: Luchtbehandelingsinstallatie op het dak ©Claudia Claas

 

Terug naar overzicht

Wist u dat...

... ook de luchtbehandelingsinstallatie uitgebreid is met een energiezuiniger exemplaar? Daarnaast is de verlichting in het hele gebouw vervangen door energiezuinige lampen.