Open Monumentendagen Leiden

15.

Sunny Home - volgeboekt

Open / Za Zo

Kernstraat 9

Open: zaterdag 12-17u en zondag 10-17u / Pand in verbouwing / Betreden op eigen risico / Stevig schoeisel aangeraden / Foto-expositie door Patricia Nauta / Alleen toegankelijk met rondleiding / Reserveren: zie hieronder.

Sunny Home, het groene huis met de rode kozijnen, is in Leiden vooral bekend als woonhuis van de onlangs overleden schrijver Maarten Biesheuvel. Het huis is een gemeentelijk monument. Een status die het huis niet verkreeg op grond van zijn literaire bewoner, maar omdat het huis volledig in hout uitgevoerd is, een zeldzaamheid in Leiden. Het huisje is in 1920 gebouwd op gemeentegrond. Opdrachtgever was Esther Maria Versteegen-Juta. De familie Juta was bekend in Leiden. Vader Herman Cornelis Juta (1843-1908) had veel voor de stad betekend onder meer vanwege zijn bestuurlijke functies als raadslid en wethouder. De raad keurde in mei 1920 het bouwvoorstel goed. En al op 21 december dat jaar liet Esther Juta zich er met haar 2 kinderen inschrijven. Vermoedelijk heeft het huis meteen vanaf het begin al de naam ‘Sunny Home’ gehad. Zo’n naam was handig voor bezoekers om het huis te vinden, de straten waren pas aangelegd en hadden splinternieuwe straatnamen en nog weinig bebouwing. Esther woonde zeker tot 1960 in het huis. Na de Juta’s heeft het huis nog 3 andere bewoners gekend, waaronder de Biesheuvels. Maarten en zijn echtgenote Eva overleden kort na elkaar en lieten het huisje in zwaar verwaarloosde staat achter. De huidige eigenaren laten het huisje opknappen met behoud van de schilderachtige sfeer.

KLIK HIER VOOR RESERVEREN: https://www.openmonumentendag.nl/monument/test-sunny-home/

 

Klik hier voor een filmpje dat Patricia Nauta maakte over Maarten Biesheuvel:

https://youtu.be/EkmMjKN6mQQ

Foto's: Patricia Nauta (met Biesheuvel) /  winter : Saskia Leupen / foto rechts: Lek® makelaars

Terug naar overzicht

Wist u dat...

... er kleuronderzoek is gedaan om te onderzoeken wat de oorspronkelijke kleuren van het huisje waren? Het kleurpalet uit begin jaren ’20 was donkergroen met bruin-rood, voor die tijd niet ongebruikelijk.