Open Monumentendagen Leiden

27.

The Field

Open / Za Zo

Stationsplein 25

/ Open Za 10-17 / Zo 10 -17 u /  Za 13 u en zo 13 u Rondleiding over de Bouw van The Field / Inloop-concert: zondag Close 2 Harmony / Zondag is hier mobiel pannekoekenrestaurant Let’s Pancake /

Vlak naast station Leiden Centraal ligt, ingeklemd tussen het spoor en een drukke weg, circulair paviljoen The Field. Een tijdlang lag hier de kweektuin van het Leids Singelpark. Nu staat in dit tijdelijke parkje een aantal gebouwtjes, opgebouwd uit herwonnen materialen. Het zijn “tiny offices” die je kunt huren als werkplek, vergaderlocatie of voor een evenement. Hier wordt gewerkt aan de overgang naar een duurzame economie. In een bijzondere samenwerking heeft het projectteam in samenwerking met de architecten de kansen van circulair hergebruik in de bouw onderzocht en ook gerealiseerd. Hergebruik is daarbij steeds het uitgangspunt. Zo vormde de staalconstructie afkomstig uit het gesloopte Gorlaeus laboratorium de basis voor het ontwerp. De gevel van dit bijzondere gebouwtje is samengesteld uit dubbele kozijnen die regelrecht uit de sloop van een school uit Naarden komen. Het dak bestaat uit een speciaal voor dit doel ontwikkeld grid van herwonnen multiplex. Het dak van het rechter gebouwtje is bedekt met verschillende soorten sedum. Deze (vet)plantjes houden water langer vast. Hierdoor is het ook in de zomer binnen aangenaam en in de winter juist minder koud. Met de trap kun je een kijkje nemen op het dak.

Let's Pancake kookt vanuit een duurzaam gebouwde trailer en kan daarom zonder externe energie functioneren.
Sssttt, ze hebben ons al verteld welke heerlijke pannenkoeken ze zondag gaan bakken:
 - Citroen pannenkoeken met verse aardbeien, kokosyoghurt, chocolade stukjes en ahornsiroop; EN
-  Kaneel pannenkoeken met gebakken appel en rozijnen, kokosyoghurt, geroosterde amandelen en ahornsiroop!

 

Foto credits: © SL

Terug naar overzicht

Wist u dat...

... ook de inrichting van het paviljoen volledig circulair is? De lange tafels komen uit het oude Stadhuis van Leiden en hergebruikte straatlantaarns zorgen voor de verlichting.