Open Monumentendagen Leiden

53.

Vijf Meilaan 137

De voormalige Christelijke Lagere Technische School is in 1965 ontworpen door het architectenbureau Leo en Jos de Jonge. De school heeft een L-vormige plattegrond met een schoolplein aan de Johan Wagenaarlaan. De school is nog grotendeels in originele staat.

Het is een complex van geschakelde bouwdelen. Aan de oostzijde bevindt zich het gymnastiekgebouw. Haaks op het lesgebouw ligt het praktijkgebouw. Dit parterregebouw heeft een stoere, industriƫle uitstraling vanwege het zogenoemde sheddak ofwel zaagtand dak. Dat is een dakvorm die vaak werd toegepast bij fabriekshallen.

Vanuit de aula leidt een trap naar de waterkant. Als schakel tussen het lesgebouw en het aulagebouw ligt het transparante trappenhuis. Toen de school in de jaren tachtig de naam veranderde in Mondriaan College werden de karakteristieke primaire kleuren rood, blauw en geel aangebracht op de gevel. In de loop der jaren waren hier afdelingen van meerdere scholen voor voortgezet onderwijs gehuisvest. Klik hier voor OMD Leiden digitaal

Terug naar overzicht