Open Monumentendagen Leiden

19.

Vm. Consistorie van de Lutherse Kerk - volgeboekt

Open / Za

Hooglandse Kerkgracht 28

Open: zaterdag 12-17u / Particulier woonhuis / Houd rekening met privacy bewoners / Alleen toegankelijk met rondleiding / Reserveren: zie hieronder

De lutherse kerk werd in 1618 als schuilkerk gebouwd achter enkele woningen aan de Hooglandse Kerkgracht. Op de plek van wat nu nummer 28 is, heeft lange tijd parallel aan de straat een zogenoemd langshuis gestaan. Dit langshuis werd in 1635 eigendom van de kerkgemeenschap. Sindsdien staat het in de archieven als pastorie. In 1861 werd de voormalige pastorie, rechts naast de lutherse kerk afgebroken. De bekende Leidse architect J.W. Schaap ontwierp een nieuw gebouw op deze plaats. Aanvankelijk zou hier de kosterswoning verrijzen, maar spoedig werd besloten tot een consistorie met catechisatieruimte, oorspronkelijk ontworpen als kamer en suite. De zolder van de consistorie was in eerste instantie niet in gebruik en ook niet van binnenuit te bereiken. Een trap kwam er pas in 1969 toen men besloot de zolder te gaan gebruiken voor jongerenbijeenkomsten. Daarbij werden verschillende aanpassingen gedaan aan de voorgevel en werd het interieur op de begane grond vernieuwd. Met de inrichting van de zolderruimte werden ook de vensters in de voorgevel geheel vernieuwd. Tijdens de restauratie kwamen nog oude details tevoorschijn zoals een gietijzeren ventilatierooster in het plafond en sporen van middeleeuwse bebouwing in de zijmuren. De consistorie is onlangs tot woonhuis ver- bouwd. Daarbij zijn originele details uit 1861 bewaard gebleven.

KLIK HIER VOOR RESERVEREN: http://www.openmonumentendag.nl/monument/vm-consistorie-van-de-lutherse-kerk/

Foto's: Saskia Leupen

Terug naar overzicht

Wist u dat...

... stadsarchitect J.W. Schaap (1813- 1887), hoofddocent was aan de Leidse bouwkundige opleiding, de MSG. Hier gaf hij les aan architecten W.C. Mulder (p.34), H.J. Jesse (zie tekst Oegstgeest over Jesse op p.94) en de gebroeders Van der Heijden.