Open Monumentendagen Leiden

04.

Vm. Hotel Lion d'Or - volgeboekt

Open / Za Zo

Breestraat 24

Open: zaterdag 12-17u en zondag 10-17u / Reserveren: zie hieronder / Lift naar 2e etage / Zolderverdieping niet toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn /

Nadat de vermogende Leidenaar Cornelis van Tol in 1766 het huis van zijn buurman kon kopen, liet hij in 1768 op de plaats van beide huizen een royale nieuwe woning bouwen. Kosten noch moeite werden gespaard, wat al aan de buitenzijde te zien is aan de haast zonder voegen gemetselde voorgevel. Het interieur werd rijk gedecoreerd in de stijl van de late rococo waarin de eerste trekjes van het aankomend classicisme al herkenbaar zijn. Het gebouw is een van de meest karakteristieke voorbeelden in Nederland voor deze overgangsperiode. Het stucwerk en de nog aanwezige wandbetimmeringen getuigen hiervan. In de gang zijn boven alle deuren reliëfs aangebracht in stucwerk met spelende kindertjes, ook wel putti genoemd. Ze amuseren zich met muziekinstrumenten, een vlieger en ver- schillende dieren zoals een hondje, een papagaai en een geitje. Pronkstuk is het trappenhuis dat van bovenaf verlicht wordt via een lantaarn (glaskoepeltje). Na verschillende eigenaren kwam het huis in 1858 in bezit van logementhouder Leendert Verhaaf. Hij vestigde er het internationaal vermaarde hotel Lion d’Or. Na het faillissement in 1918 werd het complete interieur verkocht, van tafels en bedden tot en met de betimmeringen en het behang. Een gedeelte hiervan werd aangekocht door Museum De Lakenhal (pand 23) en is daar nu nog te zien. Het huis werd vervolgens ingericht als kantoor. In 1965 werd het eigendom van de gemeente Leiden. Tot in de jaren 90 was de Stadsbank hier gevestigd.

KLIK HIER VOOR RESERVEREN: http://openmonumentendag.nl/monument/vm-hotel-lion-dor/

Foto's: Saskia Leupen

Terug naar overzicht

Wist u dat...

... in hotel Lion d’Or vele hoge gasten gelogeerd en gedineerd hebben, waaronder prinses Marianne (dochter van koning Willem I) en de keizer en keizerin van Brazilië?