Open Monumentendagen Leiden

18.

Vm. Lutherse Kerk

Open / Za Zo

Hooglandse Kerkgracht 26

Open: zaterdag 12-17u en zondag 10-17u / Monument voor herbestemming / Alleen toegankelijk met rondleiding / Reserveren: zie hieronder /

Leiden was rond 1600 een stad in opkomst. De economische bloei en de nieuwe universiteit trokken veel immigranten aan, waaronder ScandinaviĆ«rs en Duitsers. Deze aanhangers van het Lutheranisme wilden in 1617 een eigen kerk laten bouwen. Dat werd door de protestantse overheid oogluikend toegestaan zolang de gebouwen niet opvielen. De kerk aan de Hooglandse Kerkgracht werd daarom verborgen achter enkele huizen, als schuilkerk. In de 19e eeuw zijn de huizen voor de kerk gesloopt. Architect Schaap ontwierp in 1888 een nieuwe gevel voor de kerk en rechts naast de kerk de pastorie met zijn witgepleisterde voorgevel in (Engelse) neogotische stijl (pand 19). De indeling van de kerk met de brede middenbeuk en smalle zijbeuken bleef gehandhaafd en is sober en licht. Op een aantal plekken in de kerk zijn lutherse symbolen te zien, zoals de zwaan en de zogenaamde lutherse roos. Bijzonder zijn de 9 paneelschilderingen uit 1640 van Joris van Schooten, opgenomen in de balustrade van de westelijke galerij boven de entree. In tegenstelling tot Calvijn was Luther van mening dat kunst in kerk en eredienst zeker een plaats kon hebben. Oorspronkelijk hingen er nog meer schilderijen in de kerk. Barent Fabritius kreeg in 1660 de opdracht enkele Bijbelse gelijkenissen te verbeelden voor de oostelijke galerij. De lutherse gemeente verkocht deze schilderijen in de 19e eeuw. Van de schil- derijen bevinden zich er 3 in het Rijksmuseum.

KLIK HIER VOOR RESERVEREN: http://www.openmonumentendag.nl/monument/23-evangelisch-lutherse-kerk/

 

Foto's: Sjoep de Jong

Terug naar overzicht

Wist u dat...

... de weesjongens uit het voormalige Lutherse weeshuis gelegen aan de Middelweg, via een deur achterin de kerk onder het orgel binnenkwamen voor de dienst?