Open Monumentendagen Leiden

23.

Vm. Tieleman & Dros, De Vrijplaats

Open / Za Zo

Middelstegracht 36

/ Za 12 - 17 u Zo 10 - 17 u /Tentoonstelling Stichting Industrieel Erfgoed Leiden STIEL / Inloopconcerten Leidse koren (Viswijvenkoor op zondag) /

In 1877 begonnen leden van de families Tieleman en Dros een groente- en vleesconservenfabriek: Tieleman & Dros. Het fabriekscomplex tussen Hooigracht, Middelstegracht en Uiterstegracht groeide geleidelijk in omvang. Na de Tweede Wereldoorlog zakte de vraag naar blikconserven steeds verder in. Dat kwam onder andere door het wegvallen van Nederlands-Indië als belangrijke afzetmarkt. In 1955 ging het bedrijf failliet. De gemeente Leiden kocht de gebouwen en sloopte een deel ten behoeve van woningbouw en de aanleg van de Ir. Driessenstraat. Het voormalige ketelhuis (Middelstegracht 36) leidde lange tijd een verwaarloosd bestaan. Maar nadat het in 2012 was overgedragen aan Vrijplaats Leiden, hebben vrijwilligers het pand jarenlang gerestaureerd en voorzien van een nieuwe, sociaal-culturele en maatschappelijke bestemming. Niet alleen de functionele behoeften van de inwonende organisaties en initiatieven stonden voorop bij het maken en uitwerken van de plannen. Ook het behoud van het historische karakter en de verduurzaming van het voormalige ketelhuis waren belangrijke uitgangspunten. Zo is de monumentale stalen dakconstructie overal zichtbaar en zijn de originele kozijnen volledig gerestaureerd. In plaats van nieuwe materialen toe te passen zijn waar mogelijk oude onderdelen hersteld en materialen hergebruikt. Het pand is thermisch geisoleerd, voorzien van dubbel renovatieglas, vloerverwarming en bodemwarmtepomp.

Foto credits: ©SL

Terug naar overzicht

Wist u dat...

... de blikken van Tieleman & Dros de merknaam ‘De Molen' voerden? Het bedrijf bracht bij het 50-jarig jubileum in 1927 het album Hollandsche Molens uit, waarvoor net als bij de Verkade-albums plaatjes konden worden gespaard. In 1949 werd een nieuw album uitgegeven, met ook klederdrachten.