Open Monumentendagen Leiden

05.

Vm. V&D-gebouw

Open / Za Zo

Ingang Breestraat 84-86

Open: za 12-17u en zondag 10-17u / Alleen toegankelijk met rondleiding / Reserveren: zie hieronder / Zolderverdieping niet toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn /

In 1903 opende het Leidse filiaal van Vroom & Dreesmann op de hoek van de Maarsmansteeg. In de jaren daarna werden er meer aangrenzende panden tussen Aalmarkt en Breestraat opgekocht en breidde de winkel steeds verder uit. De zaken bleven voor de wind gaan en de winkelketen besloot een nieuw warenhuis te bouwen. Architect Jan van der Laan tekende voor het ontwerp. Op 1 oktober 1936 gingen de deuren van de grote nieuwe winkel aan de Aalmarkt open voor publiek.

Het flinke hoogteverschil tussen de panden aan de Breestraat en die aan de Aalmarkt werd inventief opgelost door interne niveauverschillen. De etalageruiten, gescheiden door granieten zuilen, maakten dat het geheel toch transparant oogde. Het monumentale trappenhuis met glas-in-lood dateert uit deze tijd en bevat gebrandschilderde ramen van de Limburgse glazenier Joep Nicolas. Het V&D- complex omvat naast de door Van der Laan ontworpen gevel nog enkele gevels van de oorspronkelijke huizen aan de Breestraat. Het meest opvallende is die van het van oorsprong 17e-eeuwse huis 'In den Vergulden Turk' (zie p.60). Dit pand, waar destijds een café-restaurant was gevestigd, werd pas in 1962 na een verbouwing aan het warenhuis toegevoegd. Tot aan het faillissement in 2015 was de V&D een begrip. Anno 2021 onderzoekt het Stadslab onder de naam Voor & Door Leiden nieuwe bestemmingen voor het gebouw die recht doen aan het verleden en de toekomst van de stad.

 

KLIK HIER VOOR RESERVEREN: http://www.openmonumentendag.nl/monument/vm-vd-gebouw/

 

Foto's: Sjoep de Jong

Terug naar overzicht

Wist u dat...

... het warenhuis destijds wilde uitstralen dat het een winkel was voor het hele gezin? Dat is terug te vinden op de ge- beeldhouwde reliëfs van ouders en kinde- ren op de hoek van de Maarsmansteeg.