Open Monumentendagen Leiden

18.

WOONHUIS

Open / Za

Steenschuur 13

/ Pand in verbouwing / Houd rekening met wachttijd / Niet toegankelijk voor mindervaliden /

Aan de hand van bouwfragmenten, stucplafonds en profiellijsten van deuren en ramen is in dit pand heel goed af te lezen hoe de bewoners het in de loop der eeuwen moderniseerden en hun woning aanpasten aan de heersende modestijlen in Europa. Rond 1500 wordt, op dit perceel aan het Steenschuur, een voorhuis met vast achterhuis gebouwd bestaande uit twee bouwlagen. Dit pand met zestiende-eeuws houtskelet, wordt in de loop der eeuwen meerdere malen gemoderniseerd.
Met het ophogen van het voorhuis krijgt het pand tevens een nieuwe bakstenen trapgevel in Hollandse renaissancestijl met natuursteen elementen als decoratie. Typisch voor Leiden is de zeventiende-eeuwse indeling van een voorhuis met voor- en achterkamer met daartussen een zone met trappenhuis, kelder en opkamer. De gang naar het losse achterhuis bevond zich alleen langs de achterkamer en binnenplaats. Het decoratief stucplafond in Lodewijk XIV-stijl in de vestibule en de schouw in de voorkamer getuigt van de smaak van de achttiende eeuw. In die tijd krijgt het pand ook een lage lambrisering in voor-en achterkamer en binnenluiken voor de vensters. Waarschijnlijk werd toen ook een privaat (wc) op de binnenplaats aangebouwd. Begin negentiende eeuw worden de vensters in de voorgevel deels vervangen door Empire schuiframen. Stijl- en functieveranderingen zijn van alle tijden, een huis leeft en is in beweging, net als zijn bewoners: binnenkort krijgt dit familiehuis een functie als hotel. / EOD

Terug naar overzicht

Wist u dat...

.. in het pand zeker dertien verschillende deurtypen te onderscheiden zijn, variƫrend van deuren uit de zeventiende tot de negentiende eeuw?