Open Monumentendagen Leiden

11.

Woonhuis 5e Binnenvestgracht 7 - volgeboekt

Open / Za Zo

5e Binnenvestgracht 7

Open: zaterdag 12-17u en zo 10-17u / Pand in verbouwing / Betreden op eigen risico / Stevig schoeisel aangeraden / Alleen toegankelijk met rondleiding / Reserveren: zie hieronder.

Het huisje gelegen aan de 5e Binnenvestgracht werd in 1588 gebouwd op het terrein van het voormalige Cellebroedersklooster. De broeders van deze orde moesten in 1576 het klooster verlaten waarna het complex gebruikt werd als studentenhuisvesting voor theologiestudenten van de kersverse universiteit. Op een plattegrond uit 1589 door stadslandmeter Van Dulmanhorst, gemaakt bij de verkoop en herinrichting van het voormalige kloosterterrein, werd het huis nog aangeduid als pesthuis. Het bood als zodanig onderdak aan enkele patiĆ«nten of mogelijk aan verplegers in quarantaine. De indeling van het huis was spiegelbeeldig en bestond uit 2 kamerwoningen met elk een gang. Hiervan had de zuidelijke woning ook een kelder en kon via de trap in de gang de zolder worden bereikt.

Al vrij snel na de bouw lijkt het huis met een verdieping en een steekkap aan de achterzijde te zijn vergroot. Vervolgens werd het noordelijke deel aan het begin van de 17de eeuw verder uitgebreid met een los achterhuis van 2 bouwlagen en een zadeldak. Tussen beide bevond zich een gang en kleine binnenplaats met traptoren. In 1620 werd tegen het achterhuis een nieuw huis gebouwd met een ge- vel in maniĆ«ristische stijl. Om dit gebouw ook met het zuidelijk deel van het huis te verbinden, werd vervolgens in de 18e eeuw een nieuwe gang gebouwd. In 1988 is het huis weer losgekoppeld van het achtergelegen grotere huis dat dwars op de gracht staat.

KLIK HIER VOOR RESERVEREN: http://www.openmonumentendag.nl/monument/5e-binnenvestgracht-7-woonhuis-in-verbouwing/

 

Foto's: Saskia Leupen

Terug naar overzicht

Wist u dat...

... in de gevel zogenoemde metseltekens zijn aangebracht? Door het gebruik van verglaasde, grijze stenen die door hun kleur afwijken van de rest van het mestelwerk zijn een hart en een kruis of anker te herkennen.