Open Monumentendagen Leiden

21.

Woonhuis Apothekersdijk 15 - volgeboekt

Open / Za Zo

Apothekersdijk 15

Open: zaterdag 12-17u en zondag 10-17u / Pand in verbouwing / Betreden op eigen risico / Stevig schoeisel aangeraden / Alleen toegankelijk met rondleiding / Reserveren: zie hieronder.

Dit deel van de Apothekersdijk is tot stand gekomen bij een stadsuitleg in het midden van de 14e eeuw. Of dit huis ook zo ver teruggaat is niet bekend. Eind 16e eeuw was er sprake van een klein huis. Mogelijk hoorde de kelder met kruisgewelven daarbij. Begin 17e eeuw werd het huidige huis gebouwd door meestertimmerman Jan Corstantsz. Hij bezat al verschillende huizen hierachter aan de Haarlemmerstraat. De hoofdopzet van het huis met een voorhuis aan de straat en een zogenoemd zomerhuis daarachter, dateert uit die tijd. In het voorhuis stond oorspronkelijk een spiltrap. Het deel ervan op de begane grond is in de 18e eeuw verwijderd. Door het voorhuis en langs het zomerhuis werd in de 18e eeuw een gang gemaakt en in de voorgevel kwam een nieuwe pui. Verschillende kleine verbouwingen vonden plaats in de late 18e, 19e en 20e eeuw. In 1933 werd het huis omgevormd tot sportschool met onder meer een bokslokaal op de begane grond en massage- en gymnastiekruimten op de verdie- ping. Het pand bevat nog bijzonder veel authentieke details, maar is in de loop der eeuwen helaas slecht onderhouden. Op dit moment wordt het huis gerestaureerd. De aannemer zet alles op alles om zoveel mogelijk historische details en materialen te behouden. Zo is er recentelijk een kostbaar fragment van 17e-eeuws goudleerbehang tevoorschijn gekomen.

KLIK HIER VOOR RESERVEREN: https://www.openmonumentendag.nl/monument/apothekersdijk-15-woonhuis-in-verbouwing/

Foto's: gevel - Sjoep de Jong / balk hierboven: Saskia Leupen / detail goudleerbehang collectie Erfgoed Leiden en omstreken

Terug naar overzicht

Wist u dat...

... tussen de balken van de 1e verdie- ping nog het zogenoemde spreidsel zit? Dit zijn flinterdunne plankjes van eikenhout aangebracht tussen de moer- balken om te voorkomen dat het stof door de zoldering naar beneden viel.