Open Monumentendagen Leiden

08.

Woonhuis Rap 49 - volgeboekt

Open / Za Zo

Rapenburg 49

Open: zaterdag 12-17u en zondag 10-17u / Particulier woonhuis / Houd rekening met privacy bewoners / Alleen toegankelijk met rondleiding / Reserveren verplicht: www.openmonumentendagenleiden.nl /

Hier aan het Rapenburg stond ooit het 15e-eeuwse klooster Roma. In de 17e eeuw kocht aannemer Willem Wijmoth het oorspronkelijke hoofdgebouw van het klooster en bouwde er een aantal panden. Wijmoth hergebruikte delen van de kloosterbebouwing. In Rapenburg 49 zijn dat de kelder, hergebruikte delen van de eikenhouten kapconstructie en delen van de linker bouwmuur in voor- en ach- terhuis. Het pand werd gebouwd met een diep voorhuis en een los achterhuis. Voor- en achterhuis werden verbonden met een gang langs een binnenplaats. Deze opzet heeft het huis nu nog, al zijn de indeling en afwerking in later tijd gemoderniseerd. In de 18e eeuw zijn ingrijpende verbouwingen doorgevoerd, met name zichtbaar in de betimmering van de voorkamers. Het huis kreeg toen een nieuwe deur en nieuwe vensters. Ook kwam er een nieuw centraal trappenhuis met een vaste trap in plaats van de 17e-eeuwse spiltrap. In de oorlogsjaren werd het pand verhuurd aan Carl Wilhelm Nortier, emeritus zendingspredikant. Hij woonde er met zijn gezin. Hun dochter Jette hield een oorlogsdagboek bij dat een inkijkje geeft in het leven van de bewoners van Rapenburg 49 in de jaren ’44-’45. In deze periode verbleven er op de zolder van het achterhuis regelmatig onderduikers.

KLIK HIER VOOR RESERVEREN: http://www.openmonumentendag.nl/monument/rapenburg-49-woonhuis-na-restauratie/

 

Voor filmpje over restauratie door Burgy Bouwbedrijf:

https://www.omdleiden-digitaal.nl/kijken/monumentaal-bouwen/detailpagina-monumenten-restaureren/

 

Foto's: voorzijde Rapenburg 49 - Sjoep de Jong / deur en behang: Saskia Leupen.

Terug naar overzicht

Wist u dat...

... in maart 1945 leden van het verzet vergaderden
in een goed verborgen ruimte ofwel binnenkamer? De brandgang naar de Doelensteeg was een van de redenen waarom het huis voor dit soort overleg werd uitgezocht. Bij dreiging van een huiszoeking kon men dan snel en ongezien de benen nemen.