Open Monumentendagen Leiden

11 .

Woonhuis Rapenburg 49: volgeboekt

Open / Za Zo

Rapenburg 49

/ Open Za 12 -17 u Zo 10 -17 u / Particulier woonhuis  (respecteer privacy svp!) / Diverse trapjes en opstapjes / Alleen toegankelijk met rondleiding, Voor reserveren klik hier:

Hier aan het Rapenburg stond ooit het 15e-eeuwse klooster Roma. In de 17e eeuw kocht aannemer Willem Wijmoth het oorspronkelijke hoofdgebouw van het klooster en bouwde er een aantal panden. Wijmoth hergebruikte delen van de kloosterbebouwing.

In Rapenburg 49 zijn dat de kelder, delen van de eikenhouten kapconstructie en delen van de linker bouwmuur in voor- en achterhuis. Het pand werd gebouwd met een diep voorhuis en een los achterhuis, met elkaar verbonden door een gang langs een binnenplaats. Deze opzet heeft het huis nu nog, al zijn de indeling en afwerking in later tijd gemoderniseerd. Zo lieten bewoners in de 18e eeuw de huidige betimmering in de voorkamers aanbrengen en een nieuwe deur en vensters plaatsen. Ook kwam er een nieuw centraal trappenhuis met een vaste trap in plaats van de 17e-eeuwse spiltrap. Het huis had oorspronkelijk maar liefst vier schoorstenen en negen stookplaatsen. Op de begane grond zijn deze fraaie schouwen nog goed zichtbaar, maar boven zijn ze deels verdwenen achter allerlei be- timmering. Op de binnenplaats is het secreet (wc), een ruimte voor opslag van brandstof en de ingang tot de waterkelder. Dat is een ondergronds reservoir voor het opvangen van regenwater. De huidige bewoners hebben het achterhuis inmiddels ‘van het gas af’, met lage temperatuurverwarming en een luchtwarmtepomp op het dak. Plannen voor het voorhuis zijn in de maak.

Fotocredits: overzicht - ©Sjoerd de Jong, foto hierboven warmtepomp op het dak ©SL, foto hiernaast keukenschouw ©SL (zie ook Wist je dat?)

Terug naar overzicht

Wist u dat...

... een forse keukenschouw in de voorkamer van het achterhuis voorzien is van de oorspronkelijke schouwboezem met eikenhouten schouwbalk? Deze is opgehangen aan de balklaag door middel van gesmede hangijzers. Een zeldzaamheid in Leiden.