Open Monumentendagen Leiden

56.

Zoeterwoudsesingel 34

Op deze plaats bevond zich in de 19e eeuw de buitenplaats Berkzicht. Tot in de jaren veertig van de twintigste eeuw was het achtergelegen gebied, langs het toenmalige Philosopenpad, nog steeds groen. De loop van de oude afwateringssloten en de perceelgrenzen binnen de Burgemeesters- en Professorenwijk herinneren nog aan de oude kavelstructuur.

Het Sint Lidwinahuis, werd in 1933 voor de zusters Ursulinen van de Goddelijke Voorzienigheid gebouwd naar ontwerp van de architecten L. en J.A. van der Laan, als een Rooms-katholiek tehuis voor katholieke meisjes met een geestelijke beperking. Het internaatgebouw lag dichtbij de eveneens door Van der Laan in 1958 gebouwde school voor RK Bijzonder Lager Onderwijs voor meisjes aan de Lammenschansweg.

Het Lidwinahuis is ontworpen in een sobere traditionalistische stijl. Het complex bestond uit een internaat in drie bouwlagen met slaap- en eetzalen (links), een school met twee bouwlagen en een woning voor de directeur (rechts). De kapel ligt aan de achterzijde van het internaat. Tegenwoordig zijn er appartementen in het complex.

Klik hier voor OMD Leiden digitaal

Terug naar overzicht