Open Monumentendagen Leiden

10 JUNI: DE GAVE VAN BOERHAAVE

Het verhaal van Herman Boerhaave begint bij zijn geboortehuis in Voorhout, waar hij precies 350 jaar geleden als zoon van een arme predikant werd geboren. Dat is dan ook de aanleiding voor deze Special: in Voorhout, Oegstgeest en Leiden wordt het Boerhaavejaar gevierd. Het publiek kon op zondag 10 juni zijn geboortehuis in Voorhout bezoeken en de naastgelegen kerk waarin hij werd gedoopt, om vervolgens via zijn buitenverblijf landgoed Oud-Poelgeest in Oegstgeest naar verschillende plekken in Leiden te worden geleid: de Hortus botanicus waarvan hij lange tijd directeur was, zijn voormalig woonhuis aan het Rapenburg, het Rijksmuseum Boerhaave en ten slotte zijn grafmonument in de Pieterskerk.

Leiden is de stad waar de jonge predikantszoon zich tot een veelzijdige wetenschapper ontwikkelde. Aan de Universiteit Leiden werd Boerhaave hoogleraar botanie, geneeskunde én scheikunde. Boerhaave was zo populair dat men zelfs vanuit China en Rusland naar de sleutelstad reisde om colleges van hem te volgen. Brieven met de simpele adressering “aan de heer Boerhaave, geneesheer in Europa” kwamen naar verluid zonder problemen op het juiste adres aan.

Op de diverse locaties die een sleutelrol speelden in het leven van Herman Boerhaave stonden op zondag 10 juni gidsen klaar om het publiek allerlei ins en outs over het betreffende pand én “het orakel” Boerhaave te vertellen. Ook werd op verschillende plekken kunst tentoongesteld die verband hield met één van Boerhaaves specialismen: botanie. Boerhaave was zelfs in levende lijve aanwezig.

Meer informatie is te vinden op www.openmonumentendag.nl.

Nieuwsoverzicht