Open Monumentendagen Leiden

2020: Digitale Open Monumentendagen

Uniek filmproject 

Elk 2e weekend in september laten onze vrijwilligers de bezoekers van de Open Monumentendagen in Leiden met veel enthousiasme de mooiste monumenten zien. Dit jaar doen ze dat digitaal. Aan de hand van het landelijke thema ‘Leermonument’ kozen vrijwilligers hun favoriete monument waar ze anderen meer over willen vertellen. Samen met leden van de Leidse Video en Smalfilm Liga maakten zij daar een filmpje over. Dit unieke samenwerkingsproject heeft geleid tot tien filmpjes over monumenten waar je normaalgespoken niet zomaar binnen kunt kijken. Zoals de Morspoort, de Bunker aan de Morsweg en Bibliotheca Thysiana. 

Meer monumenten 

Niet alleen de vrijwilligers laten monumenten zien. Ook de hoofdsponsors van de Open Monumentendagen, Burgy Bouwbedrijf en Architektenburo Marcel van Dijk hebben filmpjes gemaakt waarin zij laten zien hoe het restaureren en herbestemmen van een monument in zijn werk gaat. En daarnaast zijn er onder andere beelden van de restauratie van het Groot Auditorium van het Academiegebouw, het Gemeenlandshuis van Rijnland en de Hortus botanicus.  

Fiets- en wandelroute 

Actief op pad kan ook, met een wandel- en fietsroute langs bestaande, herstemde en verdwenen scholen. De informatie in de izi.TRAVEL app geeft een levend beeld van de schoolgebouwen. 

KidsGids 

De Kidsgids is speciaal gemaakt voor basisschoolleerlingen van groep 5 t/m 8. Zij krijgen de KidsGids via hun school. In de gids staat een speurtocht langs monumenten in het centrum van de stad. Zo leren zij al speurend iets over de gebouwen waar ze langskomen. 

Startsein op het stadhuis

Een vertegenwoordiger van het college van Burgemeester & Wethouders geeft samen met het bestuur van de Stichting Open Monumentendagen Leiden op zaterdagochtend het startsein van deze digitale editie. Dit gebeurt in het stadhuis dat op dit moment wordt verbouwd door bouwbedrijf Du Prie. Het startsein kun je online meemaken via de sociale mediakanalen van Sleutelstad. 

Nieuwsoverzicht