Open Monumentendagen Leiden

Mijn monument is jouw monument

Zaterdagochtend 11 september om 12 uur start de 35e editie van de Landelijke Open Monumentendagen. In Leiden zijn dit weekend meer dan 30 monumenten en markante gebouwen te bezoeken. In verband met de coronamaatrdegelen geldt dat een deel van de monumenten alleen te bezoeken is met een reservering. Reserveren kan vanaf 4 september op deze site.  

Toegang voor iedereen

Het thema dit jaar Jouw monument is mijn monument staat voor inclusie. We willen iedereen kunnen ontvangen in de monumenten. Dat is niet vanzelfsprekend. Samen met de leden van het Platform Gehandicapten Leiden hebben we onze opengestelde monumenten bekeken op toegankelijkheid. Veel oude gebouwen zijn niet of moeilijk toegankelijk voor mensen in een rolstoel: trapjes, ongelijke vloeren, geen lift. Een aantal monumenten die rolstoeltoegankelijk zijn, hebben we opgenomen in een route. 

Ook de 2 wandelroutes sluiten dit jaar aan bij het thema. Een route voert langs plekken in de stad waar door de eeuwen heen nieuwkomers zich gevestigd hebben. De andere wandeling vertelt het verhaal van de homobeweging in Leiden, met als vertrekpunt het COC-gebouw De Kroon aan de Langegracht.   

Monumenten in verbouwing 

Naast de monumenten die rond het thema zijn geselecteerd is er ook altijd weer een aantal panden dat een nieuwe bestemming krijgt zoals industrieel erfgoed, (Papegaaisbolwerk, Scheltema Leiden en vm. Schakelstation) of bijzondere woonhuizen voor, tijdens of na verbouwing (Rapenburg 49, Apothekersdijk 15 en Sunny Home). 

Informatie tijdens het weekend

Het informatiepunt is dit jaar in het gebouw van mboRijnland aan de Breestraat. Hier is het programmaboekje op te halen en geven medewerkers van de Open Monumentendagen Leiden informatie over de monumenten, reserveringen en de activiteiten die er dit weekend zijn. 

Voor de jeugd

Zoals elk jaar ontvangen alle Leidse schoolkinderen van de groepen 5 tot en met 8 de KidsGids met daarin een speurtocht door de stad. Voor de jonge bezoeker is van alles te doen bij op het Notenveld in de Hortus botanicus. Op het Plein voor de Pieterskerk (die dit weekend het 900-jarig bestaan viert) speelt De Leydse KluchtenCompagnie en treedt een selectie op van Leidse koren.

Houd in verband met de coronamaatregelen deze website in de gaten voor de laatste stand van zaken en informatie rondom reserveren en toegankelijkheid van de monumenten. 

Nieuwsoverzicht