Open Monumentendagen Leiden

Open Monumentendagen 2021: van hele oude tot hele kleine monumenten

Dit jaar konden tijdens de Open Monumentendagen bezoekers weer daadwerkelijk binnenkijken in monumenten. Hoewel grotendeels op reservering of met een maximaal aantal bezoekers per keer, waren de reacties enthousiast. Ook de activiteiten in de open lucht zoals de jeugdactiviteiten in de Hortus en de koren en kluchten op het Pieterskerkplein werden goed bezocht. 

Carillon

Wethouder Fleur Spijker gaf de officiële aftrap van de Open Monumentendagen in Leiden. Op de trappen van het stadhuis gaf zij het startsein aan beiaardier Levina Pors die boven in de toren het carillon bespeelde. Tijdens het weekend waren ruim 200 enthousiaste vrijwilligers en pandeigenaren in touw om alles in goede banen te leiden en mensen rond te leiden. Voorzitter Alexander Geertsema: “Hoewel het dit jaar anders was dan we gewend zijn, zijn we heel blij dat we mensen weer hebben kunnen verwelkomen. We hebben minder bezoekers gehad vanwege de coronamaatregelen, maar ik ben trots dat het gelukt is veel mensen kennis te laten maken met pareltjes onder de Leidse monumenten. Speciale dank aan al onze vrijwilligers en de eigenaren die de deuren van hun monument hebben opengezet voor het publiek.”

Voor het eerst bezoek reserveren

Voor het eerst in de geschiedenis van de Leidse Open Monumentendagen werd gewerkt met reserveringen. Een aantal monumenten zoals Sunny Home en het woonhuis aan het Rapenburg waren heel snel volgeboekt. En ook bij de andere monumenten ging het snel. Bezoekers die niet op tijd reserveerden, konden terecht in een aantal monumenten waar geen reservering voor gold zoals de oude watergasfabriek en de Josephkerk. Bij de kerk was de beklimming van de kerktoren erg in trek.   

Leukste monumentje 

Natuurlijk was er ook dit jaar een KidsGids met daarin een speurtocht door de stad. De speurtocht leidde langs tal van monumenten en eindigde bij het kleinste monumentje van Leiden: het huisje van Elmer in de grote plataan van 189 jaar oud in het Plantsoen. “Het leukste monument”, aldus een jonge bezoeker. Naast de speurtocht konden kinderen deelnemen aan activiteiten en theaterworkshops in de Hortus botanicus.

Pieterskerk 

De Pieterskerk vierde het 900-jarig jubileum precies op 11 september. Bezoekers die deze dag ook hun verjaardag vierden werden getrakteerd op appeltaart. Als je niet jarig was, was er ook genoeg te beleven in de kerk. Junior rondleiders vertelden bezoekers met veel enthousiasme over de kerk, er was een fototentoonstelling te bekijken bezoekers konden schommelen. 

Volgend jaar

In 2022 zijn de Open Monumentendagen op 10 en 11 september. Ook dan verwacht de Stichting Open Monumentendagen Leiden dat minimaal 30 monumenten hun deuren openen voor het publiek.

 

Nieuwsoverzicht