Open Monumentendagen Leiden

Open Monumentendagen dit jaar digitaal

In verband met de maatregelen rondom de coronapandemie worden er dit jaar in Leiden geen monumenten opengesteld tijdens de Open Monumentendagen. Het landelijke evenement vindt dit jaar plaats in het weekend van 12 en 13 september en heeft als thema ‘Leermonument’. Na overleg met eigenaren van monumenten, vrijwilligers, en de gemeente is het plaatselijke organisatiecomité tot de conclusie gekomen dat het bezoekers niet kan garanderen dat een veilig bezoek aan een monument mogelijk is. De organisatie denkt na over digitale alternatieven. 

Geen reguliere Open Monumentendagen in Leiden

Het tweede weekend van september is het traditiegetrouw gezellig druk in Leiden. Ruim 20.000 mensen bezoeken een of meer van de rond de 30 open monumenten. Ook dit jaar werd hard gewerkt om een mooi programma samen te stellen. Helaas gooit het coronavirus roet in het eten. Om tot een weloverwogen besluit te komen, heeft het bestuur van de Open Monumentendagen Leiden geïnformeerd bij de eigenaren van monumenten, de eigen vrijwilligers en de gemeente. Bij de overweging heeft de veiligheid van de bezoekers en de vrijwilligers het zwaarst gewogen. Gezien de richtlijnen van het kabinet, het RIVM en de protocollen voor het bezoeken van monumenten, is het niet mogelijk de veiligheid van bezoekers en vrijwilligers te garanderen. De organisatie heeft dan ook besloten op 12 en 13 september geen reguliere Open Monumentendagen te houden in Leiden. 

Digitaal alternatief 

Met dit besluit vervalt ook de programmagids, het Korenprogramma, en de inzet van de junior rondleiders. Klassendagen worden verschoven naar het voorjaar van 2021. Om cultureel erfgoed onder de aandacht te houden bij de jongere doelgroepen, verschijnt de Kidsgids met speurtocht door de stad wel. Deze speurtocht kan immers het gehele jaar door gelopen worden. Op dit moment onderzoekt de organisatie wat de mogelijkheden zijn om de prachtige Leidse ‘Leermonumenten’ digitaal voor het voetlicht te brengen.

 

Nieuwsoverzicht