Open Monumentendagen Leiden

PERSBERICHT: Open Monumentendagen Leiden druk bezocht

Vm. wijnkoperij Maat
In totaal werd 44.364 keer een monument bezocht, door bijna 15.000 mensen. Met name de voormalige wijnkoperij Maat kon rekenen op veel bezoekers: ruim 1.800 geïnteresseerden grepen de kans om het pand voor de laatste keer in originele staat te bezichtigen.

Bouwhistorie en archeologie
De Aalmarktpanden, gelegen tussen de Aalmarkt, Breestraat en Mandenmakerssteeg bleken eveneens een groot succes. De mooie combinatie tussen bouwhistorie en archeologie bleek een ware bezoekersmagneet. Ook woonhuis Rapenburg 29 stond volop in de belangstelling; de bijzondere zeventiende -eeuwse plafondschildering werd door 718 mensen bewonderd. Interessant bij dit monument is het feit dat de eigenaar van het huis de bezoekers zelf rondleidde.

Een ander drukbezocht monument was het winkelpand van juwelier Van Gerner, met een prachtige Jugendstilgevel en de herontdekte middeleeuwse bakstenen muur. Hier stonden de bezoekers op straat in de rij.

Randprogrammering
De Open Monumentendagen boden ook dit jaar weer meer dan alleen het bezichtigen van zelden opengestelde panden. De uitgebreide randprogrammering met kinderactiviteiten in de Burcht, lezingen, demonstraties van ambachten en tentoonstellingen gaven verdieping aan het thema Kunst & Ambacht. Ook de succesvolle samenwerking met de Leidse amateurkoren werd voortgezet waardoor het hele weekend muziek in monumenten klonk.

Het uitgebreide programma, de bijzondere monumenten, gecombineerd met het goede weer zorgde voor wederom een succesvolle editie van de Open Monumentendagen Leiden. De volgende editie zal plaatsvinden op zaterdag 10 en zondag 11 september 2016.

Nieuwsoverzicht