Open Monumentendagen Leiden

Persbericht: Open Monumentendagen wederom succesvol

48.881 bezoeken
De 48.881 bezoeken werden gedaan door meer dan 16.250 mensen. Met name het P.J. Vethgebouw kon rekenen op veel bezoekers: ruim 1.805 ge├»nteresseerden grepen de kans om het pand te bezichtigen. Een aantal dat overigens niet behaald had kunnen worden zonder de enthousiaste inzet van 202 vrijwilligers.   

Voormalig woonhuis Thorbecke
De Turkse Moskee Mimar Cilan bleek eveneens een groot succes. Hier werden de bezoekers gastvrij onthaald met Turkse thee en een wervelend optreden van Draaiende Derwisjen. Ook op de Garenmarkt was de aanloop groot; het particuliere woonhuis aan nummer negen werd ooit bewoond door Thorbecke en heeft een prachtige binnenstadstuin.

Randprogrammering
De Open Monumentendagen boden ook dit jaar weer meer dan alleen het bezichtigen van zelden opengestelde panden. De uitgebreide randprogrammering met lezingen, demonstraties van ambachten en tentoonstellingen gaven verdieping aan het thema Iconen & Symbolen. De kinderactiviteiten in de Burcht waren dit jaar wederom een groot succes; er zijn talloze eigen wapenschilden ontworpen en tientallen handtekeningen geplaatst, geïnspireerd door het zweetkamertje van het Academiegebouw. Bij smederij Sjaak van de Geijn heeft smit Martijn van den Berg, met behulp van bezoekende kinderen, maar liefst 200 spijkers gesmeed.

Volgend jaar 9 en 10 september
Het uitgebreide programma en de bijzondere monumenten, in combinatie met het mooie weer, zorgden voor wederom een succesvolle editie van de Open Monumentendagen Leiden. De volgende editie zal plaatsvinden op zaterdag 9 en zondag 10 september 2017.

 

Nieuwsoverzicht