Open Monumentendagen Leiden

Programma 2018 gepresenteerd

Europa

Het thema van de Open Monumentdagen is dit jaar ‘In Europa’. Op 8 en 9 september kunnen bezoekers bij 32 monumenten op zoek naar de banden die Leiden heeft met Europa. Tot de oudste Europese sporen in Leiden behoren die van de Romeinen. Bekijk in Park Matilo en het Rijksmuseum van Oudheden wat er resteert van hun aanwezigheid. Of leer meer over hoe de stad zich verdedigde tegen de Spanjaarden aan de hand van de muurtoren Oostenrijk en de restanten van de Grietgentoren. Van overal uit Europa vestigden mensen zich in Leiden en stichtten kerken en hofjes waarvan er een aantal te bezichtigen zijn.

In verbouwing

Elk jaar openen een aantal monumenten in verbouwing hun deuren. Dit jaar zijn dat onder andere studentencafé Odessa en een woonhuis aan Het Steenschuur dat omgebouwd wordt tot hotel. Een unieke kans om deze gebouwen van binnen te bekijken en de bouwstijlen en technieken uit verschillende eeuwen en verschillende delen van Europa te zien.

Randprogrammering

De Open Monumentendagen bieden meer dan alleen het bezichtigen van zelden opengestelde panden. Een uitgebreide randprogrammering met kinderactiviteiten, lezingen en tentoonstellingen bieden verdieping aan het thema In Europa. Nieuw dit jaar zijn de junior rondleiders in Pieterskerk. Ook veel Leidse koren treden op waardoor het hele weekend muziek in monumenten klinkt.

Programmaboek en KidsGids

Meer informatie over de opengestelde monumenten, het volledige programma en de achtergronden staan op www.openmonumentendagenleiden.nl en in het programmaboek. Het boekje is vanaf het eerste weekend september op diverse locaties in Leiden en de regio gratis beschikbaar en is te downloaden via de website. De KidsGids wordt in september verspreid via Leidse basisscholen en is tijdens de Open Monumentendagen verkrijgbaar bij de centrale informatiebalie op het Stadshuis.
 

Nieuwsoverzicht