Open Monumentendagen Leiden

Programma 2019 gepresenteerd

Plekken van plezier

De Engelbertha Hoeve is een van de monumenten die dit jaar de deuren opent voor het publiek. De boerderij uit de 17eeeuw  past uitstekend in het  thema van dit jaar:  ‘Plekken van plezier’. Jarenlang was dit een geliefde trouwlocatie en een restaurant. Onlangs is het pand gekocht door Stadsherstel uit Amsterdam. Het plan is om er huurappartementen te realiseren. Architect Marcel van Dijk (tevens een van de hoofdsponsors van de Open Monumentendagen in Leiden) vertelde de aanwezigen over de geschiedenis van de hoeve en over de plannen voor de toekomst. Voordat de verbouwing start heeft iedereen de mogelijkheid nog een keer binnen te kijken. 

In verbouwing

De Engelbertha  Hoeve is niet het enige pand in verbouwing dat te bezichtigen is. Ook het pand aan de Breestraat waar vroeger Café Neuf gevestigd was en het voormalige woonhuis van de dichter Piet Paaltjens aan de Hogewoerd gaan open. Een unieke kans om deze gebouwen van binnen te bekijken. 

36 monumenten, muziek en kinderactiviteiten 

Op 14 en 15 september kunnen bezoekers in totaal 36 monumenten bezoeken, waaronder de sociëteiten van vier grote studentenverenigingen, een tuinkamer en de oude gymnastiekschool. Niet alleen is er plezier te beleven aan het bezoeken van monumenten, er is ook een uitgebreid activiteitenprogramma: optredens van koren, kinderactiviteiten in de Hortus botanicus, rondleidingen en veel meer. 

Junior rondleiders 

Vorig jaar waren er voor eerst vier junior rondleiders. Dit was zo’n succes dat besloten is het initiatief voort te zetten. Dit jaar zijn er zelfs zeven jongens en meiden junior rondleider. Zij vertellen bezoekers van de Pieterskerk over de grafzerken. 

Programmaboek en KidsGids

Meer informatie over de opengestelde monumenten, het volledige programma en de achtergronden staan op www.openmonumentendagenleiden.nl en in het programmaboek. Het boekje is op diverse locaties in Leiden en de regio gratis af te halen. De KidsGids wordt in september verspreid via Leidse basisscholen en is tijdens de Open Monumentendagen verkrijgbaar bij de centrale informatiebalie op het Stadshuis.

 

Nieuwsoverzicht