Open Monumentendagen Leiden

Programma 2021 bekend

Mijn monument is jouw monument

De Pieterskerk viert op 11 september het 900-jarig bestaan. Al die tijd komen Leidenaren hier al bij elkaar om te vieren, te gedenken en elkaar te ontmoeten. Het is letterlijk het monument van de stad, zoals mooi verwoord door Frieke Hurkmans, directeur Pieterskerk Leiden. Dat past heel goed bij het thema van de Open Monumentendagen dit jaar: Mijn monument is jouw monument. In lijn met dit thema opent een diverse groep Leidenaren de deuren van hun gebouwen voor het publiek. Bezoekers kunnen bijvoorbeeld binnenkijken in woonhuizen aan het Rapenburg en de Apothekersdijk, moskee├źn aan de Haagweg en in de Kooi, de loge van de Vrijmetselarij en het gebouw van de COC aan de Langegracht. In totaal zijn 34 monumenten te bezoeken. 

Bezoek reserveren 

Om de 1,5 meter afstand aan te kunnen houden geldt voor elk monument een maximaal aantal bezoekers dat tegelijkertijd binnen kan zijn. Om te lange wachttijden te voorkomen zijn een groot deel van de monumenten alleen te bezoeken met een reservering. Reserveren kan vanaf 4 september via www.openmonumentendagenleiden.nl. Bezoekers boeken een dag en een tijdslot waarop het monument bezocht kan worden. Het bezoek is in een kleine groep onder leiding van een vrijwilliger die vertelt over het monument. 

Op pad langs monumenten 

Omdat er minder bezoekers in de monumenten ontvangen kunnen worden, biedt de organisatie in het programmaboekje vier routes aan langs monumenten. De Regenboogwandeling gaat langs plekken uit de bewogen geschiedenis van de Leidse homobeweging. De route van Heinde en Verre brengt de wandelaar langs de plaatsen waar door de eeuwen heen nieuwe Leidenaars zich gevestigden. Ook is er een rolstoelroute langs een aantal monumenten die rolstoeltoegankelijk zijn. Tot slot is er een fietsroute langs 23 van de open monumenten.   

Programmaboek en KidsGids

Meer informatie over de opengestelde monumenten, het volledige programma en de achtergronden staan op www.openmonumentendagenleiden.nl en in het programmaboek. Het boekje is gratis af te halen bij de locaties van BplusC en de boekhandels in de Breestraat. De KidsGids wordt in september verspreid onder kinderen van groep 5 t/m 8 via Leidse basisscholen. Tijdens de Open Monumentendagen is de gids af te halen bij de centrale informatiebalie in het mboRijnland, locatie Breestraat. 

 

Nieuwsoverzicht