Open Monumentendagen Leiden

Recordaantal bezoekers Open Monumentendagen Leiden

Drukte op het Rapenburg
Het monument op het Rapenburg 94 trok veel belangstellenden. Mensen maakten gebruik van de unieke kans dit woonhuis met een bijzondere indeling van binnen te zien. Ook de andere monumenten op het Rapenburg, waaronder het Snouck Hurgronjehuis, trokken veel bezoekers. Dit zorgde voor een gezellige drukte in dat deel van de stad. Wat verder uit het centrum werden ook monumenten bezocht, bijvoorbeeld de twee houtzaagmolens, De Herder en De Heesterboom. Bij beide molens werd ook daadwerkelijk hout gezaagd. 

Junior rondleiders 
Nieuw dit jaar waren de junior rondleiders op zaterdag in de Pieterskerk. Zij vertelden de bezoekers over de bijzonderheden van het drieluik van Lucas van Leyden. Eerst nog wat gespannen, maar allengs steeds zelfverzekerder deden zij hun verhaal, wat leidde tot veel complimenten van hun publiek.

Hakken en smeden 
Ook dit jaar waren weer veel groepjes kinderen te zien op zoek naar de geheimen van de Leidse monumenten. Ze liepen een speurtocht door Leiden op zoek naar tekenen van Europa. Aan het eind van de reis kregen zij bij een douanehuisje op het Gerecht een stempel in hun Kidsgids. Ook werden kinderen daar geschminkt en konden zij poppetjes maken met Technika10. Bij Bambam Restauratie Steenhouwers werd door de jonge bezoekers volop letters gehakt uit natuursteen. En bij Matilo werd ijzer gesmeed met kinderen.  

Muziek en lach
Ruim 20 Leidse koren traden op voor de bezoekers. In kerken en musea maar ook op de Koornbrug waar het 90-koppige Eurokoor optrad. Leedvermaak bracht Nederlandstalig repertoire in het Stadhuis en het Leids Kamerkoor zong een indrukwekkend lied over de Eerste Wereldoorlog in de Marekerk. De Leydse Kluchtencompagnie vermaakte bezoekers en toevallige passanten met hun kluchten bij het Gerecht. 

Volgend jaar
In 2019 zijn de Open Monumentendagen op 14 en 15 september. Het thema is dan Plekken van Plezier. Ook dan verwacht de Stichting Open Monumentendagen Leiden dat rond de 30 monumenten hun deuren openen voor het publiek.

Nieuwsoverzicht